CMS? Julkaisujärjestelmä? Ylläpitoeditori? Aika hassuja sanoja, eikös? Kyseisillä termeillä tarkoitetaan nettisivujen taustalla pyörivää alustaa, jonka avulla ylläpitäjät voivat muokata ja hallita sivuilla olevaa sisältöä esim. tekstejä, kuvia ja tiedostoja. Näistä vakiintunein termi on julkaisujärjestelmä (julkaistaan jotain jonnekin).

Ketterä julkaisujärjestelmä tekee päivittämisestä sujuvaa

Julkaisujärjestelmien hyöty on juurikin sivujen nopea päivittäminen. Ylläpitäjiä voi olla monta ja kenenkään ei tarvitse välttämättä yksin huolehtia sivujen ylläpidosta. Hankalat ja epäselkeät alustat tekevät päivittämisestä epämiellyttävää pakkopullaa. Helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä tekee sisällöntuottamisesta sujuvan kokemuksen, jota ei tarvitse vältellä. Toimivasta julkaisujärjestelmästä hyötyy sivuston käyttäjät, ylläpitäjät ja ohjelmoijat.

 cms-love-fin3.png

Ylläpitoa varten on tehty erilaisia julkaisujärjestelmiä, jotka mahdollistavat sujuvan editoimisen. Perinteisissä nettisivuprojekteissa kannattaa suosia avoimen lähdekoodin järjestelmiä. Valitsemalla avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän, voit välttää pahimmat toimittajaloukut ja tämä vähentää riippuvuussuhdetta. Avoimen lähdekoodin järjestelmän voi opetella kuka tahansa koodaustaitoinen ja lisäosia sekä laajennuksia on ladattavissa tuhansittain verkossa. Suurimmat avoimeen lähdekoodiin perustuvat julkaisujärjestelmät ovat: WordPress, Joomla & Drupal. Markkinoilla on myös muutama pienempi ja ketterämpi yksilö: Concrete5, SilverStripe & ExpressionEngine. Tässä kirjoituksessa en käy läpi kaikkia vaihtoehtoja, mutta voit tutustua muihin järjestelmiin Northpatrolin kattavassa postauksessa

Esittelyssä meidän valinta: Silverstripe

Julkaisujärjestelmiä on useita, mutta yksi timanttinen ratkaisu on valikoitunut muiden tuotteiden joukosta: Silverstripe. Halusimme valita turvallisen julkaisujärjestelmän yksinkertaisella ja suomenkielisellä ylläpitonäkymällä, jonka kuka tahansa voi omaksua ensimmäisillä käyttökerroilla. Tottakai tahdoimme valita myös avoimeen lähdekoodiin perustuvan järjestelmän, joka tukee nettisivujen kehittämistä ja ylläpitoa meidän osaltamme. Vaivattoman kehityksen ansiosta voimme rakentaa asiakkaille halutun näköisiä lopputuloksia, jotka luovat näyttävän ensivaikutelman ja hurmaavat käyttökokemuksellaan. Silverstripe-julkaisujärjestelmä on erinomainen valinta pienille ja keskisuurille verkkosivuille, jonka verkkosivun ylläpidon tarpeet ovat perinteiset ja yksinkertaiset. 

Silverstripen hyödyt käyttäjälle:

  • Ilmainen
  • Suoraviivainen ja selkeä ylläpitonäkymä
  • Käyttöönottoon ei tarvitse kuukauden teholeiriä
  • Nopea tietojen päivittäminen esim. yhteystiedot ja aukioloajat
  • Blogin tai uutisten ketterä päivittäminen
  • Mahdollistaa monta ylläpitäjää ja jokaiselle voidaan määrittää omat roolit
  • Perustuu avoimeen lähdekoodiin (ei tarvitse pelätä toimittajaloukkua)
  • Hakukoneystävällinen
  • Laajennettavuus: lisäyksiä ja kustomointeja voidaan tehdä jälkikäteen
  • Monikieliset sivustot

Nettisivuprojektin alkuvaiheessa kartoitamme asiakkaan tarpeet ja niiden perusteella valitsemme asiakkaillemme sopivimman julkaisujärjestelmän. Jos vaatimuksena on yksinkertainen työkalu sivujen päivittelyyn niin suosittelemme SilverStripea. On turhaa asentaa asiakkaiden julkaisujärjestelmään ylimääräisiä toimintoja, joita he eivät tule välttämättä käyttämään. Pahimmassa tapauksessa ne ovat vain tiellä sekoittamassa käyttökokemusta. Tästä syystä pidämme Silverstripen yksinkertaisuudesta, koska toimitamme asiakkailemme vain tarvittavat työkalut ja elementit. Tarpeen tullen voimme laajentaa sivuston toiminnallisuuksia tulevaisuudessa.

Aiheesta muualla:

Silverstripen omat sivut (Englanniksi)

Vierityspalkki: Esittelyssä: SilverStripe-julkaisujärjestelmä (kirjoitettu 2011)

Vierityspalkki: Mitä kuuluu SilverStripelle? (kirjoitettu 2013)